top of page
Search
  • henrikallio92

Ilmajousituksen asennus ja ylläpitävä huolto

Ilmajousitus on ennen ollut vain luksusautojen herkku, mutta nykypäivänä ilmajousitus on yleistynyt isompaan valikoimaan henkilöautoja. Ilmajousitus vähentää melua ja tärinää tehokkaasti tehden matkustamisesta mukavampaa. Milloin on aika vaihtaa ilmajousitus ja voinko asentaa ilmajousituksen itse?


Mistä tunnistaa hajonneen ilmajousen?

Ilmajousitus on perinteistä jousitusta alttiimpi vioille ja hajoamiselle. Viat voivat ilmetä monella tapaa. Tyypillisiä oireita ovat ilmajousien vuoto, ajoasennon epätasaisuus ja ajokorkeuden lasku. Ilmajousituksen kompressori voi olla myös epäkuntoinen, mikä ilmenee kompressorin vinkumisena, kolinana tai ajokorkeuden laskemisena. Kompressorin vika usein johtuu jostain muusta ilmajousituksen osan vioittumisesta. Tästä syystä on aina tarpeellista tarkastaa koko ilmajousitusjärjestelmä, kun kompressorissa ilmenee vika.

Ilmajousitus voi vioittua esimerkiksi ylläpitävän huollon puutteen, haastavien sääolosuhteiden tai jatkuvan ylimääräisen rasituksen vuoksi. Radikaalit lämmönvaihtelut aiheuttavat kosteutta kompressoriin, mikä voi vaurioittaa sitä. Pakkanen jäykentää ilmajousen kumisia osia, mikä altistaa niitä halkeamiselle. On suositeltavaa välttää peräkärryn vetämistä ilmajousitetulla autolla, sillä se rasittaa ilmajousia paljon.




Ilmajousituksen asennus

Ilmajousituksen voi poistaa ja asentaa myös itse. Ilmajouset voidaan myös jälkiasentaa autoon, jossa on perinteinen jousitus. Ilmajousituksen asennukseen tarvitset:

· Tunkin

· Perus työkalusarjan

· Hylsyavaimen ja hylsyjä

· Ilmajousisarjan

Ilmajousien jälkiasennuksen prosessit vaihtelevat hieman automalleittain, mutta pääpiirteet ovat samat. Muista aina suojata silmäsi, sillä ilmajousituksessa käytetään korkeita ilmanpaineita. Ilmajousituksen jälkiasentaminen voidaan tehdä seuraavasti:

1. Nosta auto pukeille ja poista renkaat.

2. Poista kierrejousi ja tukivarret.

3. Poista tiellä olevat sisäpaneelit.

4. Useimmiten jälkiasenteisen ilmajousituksen kompressori asennetaan vararenkaan kaukaloon eli poista vararengas sekä tiellä olevat paneelit ja katteet.

5. Asenna takailmajousi kierrejousen tilalle. Tämä kannattelee auton painoa.

6. Asenna etutukivarret. Nekin kannattelevat auton painoa.

7. Asenna kompressori ja ilmatankki ilmajousituksen mukana tulleen ohjeen mukaiseen paikkaan.

8. Kytke kompressori auton akkuun. Muista tarvittavat releet ja sulakkeet.

9. Yhdistä ilmaputket kaikkiin kulmiin.

10. Tee lopputoimenpiteet. Tarkasta kaikkien osien kireys. Jokaisella automallilla on hieman erilaiset ensimmäisen kerran toimenpiteet. Lue manuaalista mitkä ovat tarvittavat toimenpiteet sinun automallissasi. Ennen ensimmäistä ajoa on syytä tarkastaa ilma-alusta vuotojen varalta.

Muutama yleinen vinkki ilmajousituksen asennukseen:

- Tarkasta iskunvaimentimen kunto ennen jousen asentamista. Ilmajousi joutuu hoitaan vaimentamisen iskunvaimentimen ollessa epäkuntoinen, mikä johtaa ilmajousen rasittumiseen ja kulumiseen.

- Varmistu ilmaputken oikeasta sijoituksesta. Ilmajousen ilma ei pääse tyhjenemään väärin sijoitetun ilmaputken läpi.

- Kannattele auton koria aina ilmajousia asentaessa. Ilmajousi voi taittua auton painon jakautuessa epätasaisesti. Ilmajousen taittuessa sen ilmapussi voi irrota puristusrenkaasta.

- Muista, että jälkiasennettu ilmajousitus täytyy aina muutoskatsastaa!


Ilmajousituksen ylläpitävä huolto

Ilmajouset, kuten muutkin auton osat, vaativat säännöllistä huoltoa. Ilmajousituksen asentamisen jälkeen on hyvä seurata ilmajousituksen kuntoa mahdollisten virheiden vuoksi. Normaaliin jousitukseen verrattuna ilmajousitus vaatii taajempaa huoltamista. Siksi on hyvä tietää miten ilmajousitusta ylläpidetään ja seurataan. Säännöllisesti ja hyvin huollettu ilmajousitus voi kestää hyvin 150 000 kilometriä. Voit siis säästyä ilmajousituksen asentamiselta, kun huollat ilmajousitusta huolellisesti.

Pelkkä ilmajousituksen säännöllinen puhdistaminen vähentää ilmajousituksen vioittumisen riskiä. Kova piintynyt lika voi heikentää ilmajousien kumiosia niin, että ne halkeavat herkemmin. Säännöllinen ilmajousien paineen määrän tarkistaminen on suositeltavaa. Liiallinen tai puutteellinen paineen määrä voi johtaa ilmajousien vioittumiseen. Ilmanottoputkien kunto ja kiinnitys on myös hyvä tarkastaa. Jos huomaat vuotoa ilmajousista, jouset on huollettava heti. Aikaisin huomattu vuoto ja välittömät huoltotoimenpiteet voivat säästää ilmajousien vaihdolta ja asennukselta. Luonnollisesti on syytä myös seurata auton vikailmoituksia. Ilmajousitukseen liittyvä vikailmoitus täytyy tutkia mahdollisimman pian.

12 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page